Založ si blog

Fico nepotrebuje byť sudcom ústavného súdu

Pán Mazák to začal a ďalší komentátori v mainstreamových médiach v tom pokračujú – voľbu 9 sudcov ústavného súdu zužujú na špekulácie, akým komplikovaným a účelovým variantom sa R. Fico osobne môže stať sudcom alebo dokonca predsedom ústavného súdu. Najškandalóznejšie a tým pre publikum najzaujímavejšie vyznieva možnosť, že na ústavný súd R. Fica umiestni predseda parlamentu A. Danko v čase, keď A. Kiska už nebude prezident a p. Macejková predsedkyňa ÚS SR, pričom nový prezident (nech je to hocikto) bude zvolený, ale nebude môcť ešte vykonávať funkciu, lebo nezložil sľub do rúk neexistujúceho predsedu ÚS SR.

Hovorí sa, že podľa seba súdim teba. Predpokladajú, že Fico má výsostne osobný záujem o teplé miestečko s honorom a dobrým finančným ohodnotením na závideniahodnú dobu 12 rokov.

Ja si však myslím, že Fica, Smer a zvyšok koalície dosť podcenili – im ide hlavne o to, aby na ústavnom súde mali väčšinu im naklonení sudcovia. O dôležitých veciach totiž rozhoduje ústavný súd v pléne všetkých sudcov a samozrejme z hľadiska riadenia činnosti súdu je vhodné mať aj pozíciu predsedu súdu.

Keďže sa teraz volí 9 z 13 sudcov ústavného súdu, tak je to unikátna doba ovládnuť súd a tým nielen súdnu moc, ale nepriamo aj zákonodarstvo tohto štátu na ďalších 12 rokov – potom už nebude až tak dôležité, aká parlamentná väčšina sa vytvorí v budúcich voľbách na 4 roky a aký prezident bude zvolený na 5 rokov… Akú má prezident dôležitejšiu právomoc ako menovať sudcov ústavného súdu? Čo zmôže parlament proti neodvolateľným sudcom ústavného súdu, ak sa rozhodnú, že zákon č. 1 je protiústavný, zákon č. 2 je tiež protiústavný a nenechajte sa mýliť – aj najnovší zákon č. 3 je v rozpore s ústavou… A samozrejme ústavný súd môže rozhodovať aj o tom, či boli porušené práva osôb vo väzbe, či rušiť rozhodnutia súdov v civilných/obchodných veciach.

Podstatné je, že aktuálne na ovládnutie ústavného súdu postačuje zvoliť v parlamente 18 „našich“ kandidátov, z ktorých by si prezident mal vybrať polovicu. Z tých 40 ľudí sa určite v pohode dá vybrať 18 „našich“. Smer a zvyšok koalície nemusí účelovo a zjavne nedemokraticky odkladať voľbu a čakať na to, kedy prezidentovi Kiskovi a predsedníčke ÚS SR p. Macejkovej skončí funkčné obdobie. Koalícia pokojne môže koncom januára zvoliť všetkých 18 kandidátov.

Kto bude mať potom v rukách čierneho Petra? No samozrejme, prezident Kiska… Už raz neodôvodnene dlho váhal s vymenovaním sudcov ústavného súdu a tento súd ho k tomu napokon prinútil. Takže Kiska bude mať znova príležitosť zvažovať a váhať – napokon za menšie zlo môže považovať to, že vymenuje 9 sudcov podporovaných koalíciou a vyhne sa preňho toxickým nomináciám, ako sú Fico, Jankovská či ďalší.

A ak bude Fico a koalícia prefíkaní, tak prezidentovi dajú aj návnadu – napr. dvaja z osemnástich zvolených kandidátov budú ľudia Kiskovi blízki. Ak Kiska vymenuje týchto dvoch za sudcov a vo veci ostatných bude otáľať, zas mu nasadia psiu hlavu, že nevykonáva svoju funkciu riadne a marí funkčnosť ústavného súdu, keďže nevymenoval aj ďalších siedmich sudcov… Tak Kiska možno s ťažkým srdcom vymenuje ďalších 4-5 sudcov. A možno aj všetkých sudcov Kiska menuje, lebo stále bude rozmýšľať nad tým, že v zálohe čaká na svoju príležitosť A. Danko a ten možno na ústavný súd posunie aj R. Fica a ďalších pre Kisku úplne neprijateľných ľudí.

A. Dankovi treba popriať veľa zdravia, aby bol v pozícii žolíka aj o polroka. Žiaľ, slovenskú politiku a verejný život v poslednom období ovplyvnila aj pani Zubatá, ktorá kosila aj medzi mladými ročníkmi.

Mimochodom, aj návrh Fica, aby za prezidenta kandidoval Ševčovič, je brilantný – ako chcú opozičníci a mimovládky útočiť na integritu člena Komisie EÚ? Len preto, že ho navrhuje Smer? Ak aj Ševčovič po období váhania nakoniec odmietne kandidovať, bude to len znak toho, ako sa títo kariérni (či karieristickí?) diplomati hrabú do funkcií skoro za každú cenu – viď aj (ne)demisiu M. Lajčáka, či p. Kubiša, ktorý sa sám navrhuje politickým stranám za kandidáta na prezidenta:-)

Ako som začal, tak aj skončím – akú škodu môže Ficovi a spol. spôsobiť Mistrík, Čaputová, či dokonca Šefčovič vo funkcii prezidenta, ak správni ľudia budú tvoriť väčšinu na Ústavnom súde SR?

 

 

Nová vláda – prognóza

01.03.2020

Koalícia OĽANO – SME RODINA – SaS – ZA ĽUDÍ: predseda vlády: I. Matovič, minister vnútra: L. Kyselica, minister financií: E. Heger/R. Sulík, minister obrany: M. Krajniak, minister zahr. vecí: A. Kiska, minister spravodlivosti: M. Kolíková, minister školstva: V. Remišová, minister hospodárstva: R. Sulík/E. Heger, minister práce, soc. vecí a rodiny: L. [...]

Šefčovič – vhodný kandidát Smeru na prezidenta?

10.01.2019

Podľa mňa iba na prvý pohľad… Smer ako najsilnejšia strana v parlamente môže konečne všetkým ukázať, že vie postaviť do súťaže kandidáta známeho doma a rešpektovaného v zahraničí, ktorý realisticky môže voľby vyhrať. Ale to by bol len krátkodobý úspech, lebo Šefčoviča treba považovať za rovnakého Trójskeho koňa ako je Lajčák – odchovaného v [...]

fico, šimečka

Prieskum: Smer vedie, ale PS a Hlas sú blízko. V parlamente by boli aj SNS a Republika

28.04.2024 14:45

Najvyššie preferencie v apríli má strana Smer, ktorá by získala 21,1 percenta hlasov. V parlamente by bolo podľa prieskumu Focusu 7 strán.

Erik Tomáš

Hlas chce mať šéfa NR SR, odvoláva sa na koaličnú dohodu. Podľa Gröhlinga Danko zablokoval voľbu predsedu

28.04.2024 14:41

Pokiaľ by nebol zvolený predseda parlamentu z Hlasu-SD, strana to môže považovať za porušenie platnej koaličnej dohody.

Rafah

Abbás: Útoku na Rafah môžu zabrániť len Spojené štáty

28.04.2024 13:30

Plánovanej pozemnej operácii izraelskej armády v Rafahu na juhu Pásma Gazy môžu zabrániť iba Spojené štáty, uviedol Mahmúd Abbás.

Rusko, Deň víťazstva

Poľský minister: Západ má na výber, či porazí Rusko na Ukrajine alebo na poľských hraniciach

28.04.2024 12:48

Sikorski tvrdí, že keby Putin vyhral, bol by ako Hitler. Zmocnil by sa priemyslu a Ukrajincov by poslal bojovať ďalej na západ.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 9909x
Priemerná čítanosť článkov: 3303x

Autor blogu

Kategórie